Alueellinen toiminta
Taustaa
Valtakunnallinen Lasten ja Nuorten Kuntoutus ry perustettiin vuoden 1953 lopussa ”eräiden maamme johtavien lastensuojelujärjestöjen ja invaliidihuollon alalla toimivien säätiöiden toimesta.” Sen päämääräksi asetettiin ”edistää ensisijaisesti lasten keskushermostovaurioista johtuvien liikuntahäiriöiden hoitoa, huoltoa ja kuntouttamista, laatia sitä varten suunnitelma ja siinä mielessä toimia jäsentensä yhdyssiteenä ja jakaa sitä tarkoittavat tehtävät jäsentensä ja muiden elimien kesken.”
Tämän 1955 laaditun nasevan kuvauksen mukaan VLK:n keskeiset keinot ovat edistäminen ja suunnittelu, yhdyssiteenä toimiminen ja tehtävien jako. VLK ei siis toteuta toimintaa itse, vaan edistää sitä luomalla ja tukemalla ammatillisuutta ja hyviä käytäntöjä kansallisen ja kansainvälisen osaamisen ja sen soveltamisen avulla.
Yhteiskunta on muuttunut. Resurssit ovat lisääntyneet, mutta integraatio- ja inkluusiopyrkimykset eivät vielä ole johtaneet riittävään osallisuuteen. Terapiakeskeisyys onkin vaihtumassa sote-uudistuksen verkostomaiseksi yhteisöksi, jonka avulla tämä päämäärä voidaan saavuttaa. VLK:n tuottamat mallit, menetelmät, välineet ja hyvät käytännöt ovat tässä suurena apuna.
Alueelliset asiantuntijatoimikunnat
Valtakunnallinen Lasten ja Nuorten Kuntoutus ry:llä on 11 alueellista aluetoimikuntaa: Helsingin piirissä pääkaupunkiseudulla, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Mikkelissä, Oulussa, Rovaniemellä, Seinäjoella, Tampereella, Turussa ja Vaasassa.
Aluetoimikuntien tavoitteena on paikallisesti vaikuttaa ja edistää alueensa vammaisten lasten tutkimusta, hoitoa ja kuntoutusta.
Yhdistyksen aluetoimikunnat työskentelevät yhdessä yhdistyksen hallituksen kanssa lasten kuntoutuksen edistämiseksi. Toimikunnat toimivat mahdollisuuksiensa mukaan ja yhteistyössä muiden alueen asiantuntijoiden kanssa vammaisten lasten kuntoutuksen ja elämänlaadun parantamiseksi välittämällä tietoa, vaikuttamalla ja synnyttämällä keskustelua eri hallinnonalojen välillä.
Aluetoimikuntien toiminnalla on merkittävä rooli alueellisen kuntoutustoiminnan kehittämisessä ja erityisesti aloitteentekijöinä. Toimintamuodot vaihtelivat asiantuntijatapaamisista koulutustilaisuuksiin ja kannanottoihin.
Aluetoimikunnissa toimii sosiaali‑, terveys- ja koulutoimen asiantuntijoiden kanssa vammaisten lasten vanhempien edustajia. Toimikuntien jäsenistä yli puolet on sairaaloiden työntekijöitä. Toimikuntien jäsenistä noin 12 % työskentelee opetustoimessa, 12 % perusterveydenhuollossa ja 5 % sosiaalitoimessa. Loput jäsenistä työskentelee joko järjestöissä tai yksityissektorilla. Joidenkin aluetoimikuntien toiminnassa painottuu poliklinikkatoiminta, jolla tarkoitetaan lähinnä keskussairaaloiden kuntoutuspoliklinikalla työskentelevien asiantuntijoiden keskinäistä yhteistyötä VLK:n toiminnan puitteissa.
Useissa toimikunnissa jäsenet toimivat asiantuntijana osaamisalueensa toiminnan tukemisessa tai aloitteentekijänä parannusten aikaansaamiseksi. Alueellisen tilanteen kehittymistä seurataan aktiivisesti. Joissakin toimikunnissa vaikutettiin alueellisessa yhteisössä laajemminkin osallistuen keskusteluun vammaisuudesta ja sen mukana tuomista erityistarpeista ja toisaalta saatavilla olevasta tuesta. Toiminnassa on erikoistumista ja erikoisosaamista vaihdellen alueittain: osa toimikunnista vaikuttaa koulutusta järjestäen, osa pitämällä erilaisia toiminnallisia ryhmiä asiakkaille ja osa vaikuttaa kannanotoin.

Lapsen oikeus osallistua: Helsingin asiantuntijatoimikunnan webinaari
Lapsen oikeuksien viikon kunniaksi VLK:n Helsingin alueellinen asiantuntijatoimikunta järjesti webinaarin lapsen oikeuksien päivänä 20.11.23. Webinaarin teemana oli lapsen osallistuminen…

Lasten ja nuorten hyvä kuntoutus – alueellinen järjestäminen
VLK:n piirissä on koottu syksystä 2017 alkaen pitkähköä muistiota lasten kuntoutuksen alueellisesta järjestämisestä, Alkusysäyksen tälle työlle antoi STM:n muistio ”Kuntoutuksen uudistamiskomitean…