Arvo Ylppö -seminaari toteutettiin ensimmäistä kertaa 21.4.2023 Metropolia-ammattikorkeakoulun Myllypuron kampuksella. Seminaarin teemana oli Osallistuminen lasten ja nuorten kuntoutuksessa.

Arkkiatri Arvo Ylppö oli yhdistyksen ensimmäinen ja pitkäaikainen puheenjohjtaja sekä lasten ja nuorten kuntoutuksen kehittäjä. Seminaarin avasi VLK:n puheenjohtaja Salla Sipari, joka johdatteli päivän teemoihin kuvaamalla lasten osallisuutta toiminnan tavoitteena ja tuloksena.

Seminaarissa kuultiin lääkintöneuvos Matti Koivikon kertomana yhdistyksen 70-vuotisesta historiasta sekä lasten kuntoutuksen kehittymistestä tähän päivään. Muissakin puheenvuoroissa muisteltiin Arvo Ylpön jättämää arvokasta perintöä ja yhdistyksen historiaa. Arvo Ylppö-säätiön terveyhdyksen toi ylilääkäri Jarkko Kirjavainen.

Päivässä kuultiin monia hienoja esityksiä. Kirsi Pollari esitteli kansallista lapsistrategiaa ja lasten ja nuorten osallisuutta strategian laatimisessa. Kansainvälisen tuulahduksen toi Barbara Piskur Hollannista, joka kertoi osallisuuden tiekartasta ja osallisuuden mahdollistavusta käytännöistä kliinisessa työssä. Päivässä kuultiin puheenvuoroja lasten osallisuudesta eri kehitysympäristöjen (koti, päiväkoti, koulu) näkökulmasta.

Päivä oli täynnä upeita kohtaamisia, ajatusten jakamista ja verkostoitumista. Seminaari saikin siitä paljon hyvää palautetta siitä.

Seminaarin lopuksi palkittiin puheterapeutti Hannele Merikoski upeasta urasta ja pitkäaikaisesta työstä lapsen ja nuorten kuntoutumisen hyväksi. Palkinnon luovuttivat VLK:n puheenjohtajat Matti Koivikko ja Salla Sipari.

Päivä oli täynnä arvokkaita kohtaamisia, verkostoitumista, tärkeää ja ajassa olevaa tietoa lasten ja nuorten osallistumisesta. Palautteen mukaan tärkeää oli pysähtyä yhteisen asian äärelle, yhdessä olemme enemmän! Kiitos kaikille osallistujille! Arvo Ylppö-seminaari järjestetään jälleen kolmen vuoden kuluttua uudelleen.

Salla Sipari, Ira Jeglinsky-Kankainen, Nea Vänskä ja Anu Kinnunen