Metku on lyhenne sanoista “lapselle merkityksellinen toiminta kuntoutumisessa”. Lapsen kuntoutumisen Metkut ovat toimintatapoja, jotka vahvistavat lapsen osallistumista merkitykselliseen toimintaan hänen omassa arjessaan. Lisäksi ne edistävät lapsen toimijuutta ja osallistumista kuntoutumisensa suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin.
Lapsen kuntoutumisen Metkut -julkaisu sisältää kolme toimintatapaa, jotka ovat:
- Lapselle merkityksellisen toiminnan kuvaus – Metku-kirja
- Vastavuoroinen neuvottelu – Metku-neuvottelu
- Lapselle merkityksellisen toiminnan mahdollistaminen – Metku-muistio
Metku- toimintatavat perustuvat yhteistoimijuuteen ja niitä voivat käyttää lapsi, perhe ja kuntoutuksen ammattilaiset yhdessä. Lapsen metkut sopivat kaikille erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Toimintapoja sovelletaan lapsen yksilölliseen tilanteeseen ja tarpeeseen.
Lapset, vanhemmat ja ammattilaiset kehittivät Metkut yhdessä Lapsen oikeus osallistua kuntoutukseensa ‑lapsen edun arviointi LOOK- hankkeessa. Hanke toteutui Kelan rahoittamana ja Metropolia AMK:n ja Lastensuojelun Keskusliiton yhteistyönä vuosien 2015–2017 aikana.
Lisäksi LOOK-hankkeessa käännettiin ja kehitettiin kansainvälisessä yhteistyössä Osallistumisen ekologinen arviointi. Osallistumisen ekologisessa arvioinnissa lapsen ja perheen kanssa keskustellaan tämän hetkisestä tilanteesta ja mitä muutosta lapsen, perheen ja ympäristön näkökulmista pitää tapahtua osallistumisen tavoitteen saavuttamiseksi. Ekologinen arviointi sisältää lomakkeet, joihin kuvataan vahvuuksia ja muutostarpeita. Näiden perusteella kehitetään yhdessä toimintasuunnitelma, johon kirjataan yhdessä sovitut tehtävät, aikataulu ja vastuut lapsen osallistumisen tavoitteen saavuttamiseksi.
Osallistumisen ekologisen arvioinnin menetelmässä arviointi on luonteeltaan kehittävää arviointia, jonka tarkoituksena on ohjata toimintaa tavoitteen suunnassa. Arviointi toteutuu prosessimaisesti osana lapsen, perheen ja ammattilaisten yhteistoimintaa.
LOOK-hankkeessa julkaistut tutkimukset, artikkelit ja kehittämistyöt löytyvät täältä.