VLK järjesti yhteistyössä kuntoutuksen tutkimus- ja kehittämisyhdityksen (Kutke), Tays:n ja Expomarkin yhteistyössä Kuntoutusseminaarin 9.11.2023 Tampereella Apuvälinemessujen yhteydessä. Kuntoutusseminaarin teemana oli vaikuttavat ratkaisut lasten ja nuorten kuntoutuksessa. Vaikuttavia ratkaisuja tarkasteltiin hyvinvointialueilla toteutuvien hyvien käytänteiden näkökulmasta sekä uusien teknologioiden luomina mahdollisuuksina. Seminaari keräsi yli 70 osallistujaa paikan päälle ja osa osallistui etäyhteydellä.

Salla Sipari (VLK:n pj) toimi päivän puheenjohtajana ja avasi ´seminaarin teemalla Tervetuloa tutkailemaan vaikuttavia ratkaisuja lasten ja nuoren kuntoutuksessa. Vaikuttavia ratkaisuja alueellisissa käytännöissä esitteli Minna Talonen (kuntoutuspäällikkö) Pirkanmaan hyvinvointialueelta yhdessä Sari Ylisen (kuntoutuspäällikkö, avokuntoutuksen vastuualue) kanssa. Fysioterapeutti ja lasten kuntoutuksen tiimivastaava Anu Ristimäki Mehiläinen Turoris Oy:sta kuvasi merkityksellisiä ratkaisuja lasten kuntoutumisessa omasta käytännön työstään. Tiina Lautamo (Filosofian tohtori, terveystieteiden lisensiaatti, toimintaterapeutti, pedagogi) kertoi esityksessään, mitä on yhteistoimijuus kuntoutuksen ja varhaiskasvatuksen yhdyspinnalla.

Tauon jälkeen Sampsa Vanhatalo (osastonylilääkäri HUS, professori Helsingin yliopisto) kuvasi älyvaateteknologian kehittämistä ja mahdollisuuksia kuntoutuksessa. Sampsan sanoin seminaari oli ensimmäinen tilaisuus, jossa älyvaateteknologiaa esiteltiin kuntoutuksen asiantuntijoille. Nea Vänskä, Anu Kinnunen ja Ira Jeglinsky esittelivät DigiMetku– sovelluksen kehittämistä lasten, nuorten, vanhempien ja ammattilaisten kumppanuudessa.

Lämmin kiitos kaikille esittäjille ja seminaariin osallistuneille!

Kuvassa: Minna Talonen, Sari Ylinen, Tiina Lautamo, Anu Ristimäki ja Salla Sipari.